Cas d'èxit: KIKA

23.09.2019

Diagnòstic i tractament de cistitis idiopàtica

Mascota: KIKA. Gateta de raça exòtica.

Es presenta a la nostra consulta veterinària d'Olesa la Kika, una preciosa gata de raça exòtica per un problema de micció inadequada. Des de feia uns dies, la gateta s'orinava fora del seu sorral i no sabien per què. 

El propietari de la Kika ens comenta que conviu amb un altre gat i que tots dos tenen una bona relació. Comparteixen espais, utensilis comuns (safates, menjadores i abeuradors) i no han detectat problemes per part de cap dels animals. També comprovem que la Kika estigui al dia de desparasitacions i vacunes. 

Comencem amb una exploració i unes anàlisis que ens mostren uns resultats totalment normals, de manera que vam decidir fer-li una ecografia (un estudi mitjançant ultrasons) per valorar l'estat de la bufeta i urèters, observar si hi ha presència de càlculs, així com la seva conformació anatòmica.


Li comentem al propietari que la Kika pertany a una raça amb predisposició a patir alteracions genètiques als seus ronyons (de vegades també al fetge) i que pot ser propensa a la formació de quists.

Afortunadament, en el cas de la Kika tot es veia normal, únicament la paret de la bufeta una mica inflamada. Li diagnostiquem, per tant, una cistitis. Aquesta alteració és relativament freqüent en gats i, a diferència d'altres espècies, en la majoria dels casos es desconeix quin és l'origen (per això se l'anomena cistitis idiopàtica).

A Olesa Veterinària sabem que la cistitis pot derivar de multitud de factors i que el determinant sol ser un problema de tipus comportamental, és a dir, factors estressants.

Per tant, tornem a comentar amb el propietari les causes que han pogut fer que la Kika pateixi cistitis i descartem el conflicte entre els dos animals, els canvis d'hàbits en les persones que viuen a casa, així com els canvis en el mobiliari. Llavors ens comenta que els dos gatets fan les seves necessitats en un sorral situat al safareig, molt a prop de la rentadora que, recentment, s'havia canviat per una nova, ja que feia un "soroll horrible". 

Li vam comentar al nostre client que els gats són tremendament sensibles als canvis i que qualsevol alteració (sorolls, obres al carrer, a casa d'algun veí, visites, un nou membre de la família ...) pot generar estrès i, per conseqüència, emmalaltir.

En el cas de la Kika recomanem afegir un sorral més i reubicar l'antic, mesures encaminades a reduir l'estrès. També li receptem un tractament per al dolor i augmentar la ingesta d'aliment humit (per diluir l'orina).

La sort de la Kika, a més de tenir uns propietaris observadors i atents amb ella, és que és una femella. Molts mascles que pateixen d'aquest problema poden arribar a tancar el conducte de la uretra (habitualment a l'altura del penis) i s'obstrueix, impedint que puguin orinar. Aquest problema és una urgència mèdica de primer ordre.

Actualment, la Kika ja està curada i segueix sent la mateixa gateta de sempre, amb el seu comportament tranquil i amable. Això sí, com sabem que és un animal sensible i propens a aquest tipus d'inflamació, aconsellem al seu propietari que estigui atent a futurs canvis en el seu comportament a l'hora de la micció.